Cum reduc temperatura procesorului

Supraincalzirea procesorului – aspect periculos. Ca urmare a supraincalzirii procesorului calculatorul poate functiona instabil, reporni brusc sau chiar sa iasa din functiune. Astfel, daca ai observat ca temperatura procesorului a depasit normele, va trebui neaparat sa ei masuri pentru a rezolva aceasta problema. In acest articol voi analiza cauzele posibile a supraincalzirii procesorului, precum si cum se poate reduce temperatura procesorului.

Praf in interiorul carcasei

Cauza cea mai raspandita a supraincalzirii procesorului este praf in interiorul carcasei. Praful se depune pe radiator, acoperind-ul cu strat gros. In acelasi timp, eliminarea termperaturii se reduce in mod semnificativ, si ca rezultat, temperatura procesorului incepe sa creasca.

Cum reduc temperatura procesorului

Primul lucru, care trebuie facut pentru a reduce temperatura procesorului, este curatarea calculatorului de pfar. Pentru a face acest lucru deconecteaza toate cablurile si scoate capacul lateral al unitatii de sistem. Apoi indeparteaza praful de pe radiatorul procesorului. Cel mai usor se poate face cu o pensula pentru desen.

Pentru a curata radiatorul nu trebuie neaparat sa-l scoti de pe procesor sau sa incerci sa-l demontezi. Praful poate fi eliminat prin introducerea pensulei intre paletele cooler-ului. Daca te-ai decis sa scoti radiatorul, nu uita sa elimini pasta termica veche si sa aplici un strat nou (vezi si cum aplic pasta termica pe procesor).

Defectiunea cooler-ului

Un alt motiv pentru cresterea temperaturii procesorului este defectiunea cooler-ului. Pentru a verifica, cum functioneaza cooler-ul, porneste calculatorul cu capacul lateral deschis. Nu atinge nimic, doar preveste cum se roteste cooler-ul pe procesor. In cazul in care se opreste periodic, incetineste, accelereaza sau se roteste prea lent, probabil motivul supraincalzirii se afla chiar in el. De asemenea, asigura-te ca in timpul rotirei cooler-ul sa nu atinga cabluri. In cazul in care un cablu se afla in apropierea cooler-ului, fixeaza-l, legand de carcasa sau alt cablu.

De asemenea, cooler-ul trebuie verificat si cu calculatorul oprit. Incearca sa rotesti cu mana paletii cooler-ului. Paletii trebuie sa roteasca rapid si fara efort. In unele cazuri, pe procesoare Intel cablu de alimentare poate fi strans in jurul paletilor cooler-ului, astfel incetinind rotirea acestora. Acest lucru este vizibil prin incercarea manuala de a verifica paletii cooler-ului.

Cum reduc temperatura procesorului

Viteza cooler-ului setata la minim

Majoritatea placilor de baza moderne au posibilitatea de a reduce viteza de rotire a cooler-ului. Acest lucru se face prin setarile BIOS. Intra in BIOS, gaseste si dezactiveaza aceasta functie, acest lucru va permite reducerea temperaturii procesorului.

Temperatura ridicata in interior

In cazul in care temperatura inconjuratoare este prea mare, n-ar trebui sa te surprinda ca calculatorul se supraincalzeste. De multe ori unitatea de sistem se pune in apropierea caloriferului, iar pe timp de incalzire se mareste foarte mult temperatura in interiorul carcasei, si ca urmare se supraincalzeste. Asigura-te ca in jurul calculatorului sa nu fie nici un fel de sursa de caldura sau alte obiecte fierbinti.

Probleme cu pasta termica

Problema destul de rara, dar totusi destul de posibila. Pasta termica de calitate proasta cu timpul isi pierde proprietatile sale. Astfel, daca ai incercat totul, si n-ai putut reduce temperatura procesorului, poti incerca inlocuirea pastei termice. Pentru a face acest lucru scoate radiatorul si elimina resturile de pasta termica de pe procesor si radiator. Apoi aplica pasta termica noua si instaleaza inapoi procesorul.

Prea multa sau prea putina pasta termica

Daca aplici pasta termica pentru prima data, nu va fi usor sa ghicesti cantitatea necesara. Cantitatea prea mare sau insuficeinta va duce la supraincalzirea calculatorului. Daca supraincalzirea a inceput dupa inlocuirea pastei termice sau instalarea noului procesor, problema ar putea sa fie acolo. Pentru a rezolva aceasta problema scoare radiatorul, elimina toata pasta termica si aplic-o din nou.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 1
  1. Vasile

    De ce supraincalzest. ? Am schimbat termopasta si tot se incalzeste si am schimbat si corel tot asa nam rezolvat problema ? Eu ma gandesc si vreau sa schimb si verific procesoru si sursa 

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.