Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10

In acest articol vom vorbi despre modul de a crea un stick USB bootabil cu Windows 10 Pro sau Home utilizand propriul instrument, precum si alte metode si programe gratuite, care ne vor ajuta la scrierea stick-ului USB bootabil dintr-o imagine ISO cu Windows 10 pentru a instala sau restaura sistemul de operare. Te-ar putea interesa si Cum setez in BIOS ca prima optiune sa booteze de pe stick usb.

Vezi si Cum descarc Windows 10 ISO de pe site-ul Microsoft.

Stick USB bootabil cu Windows 10 – metoda oficiala

Pe site-ul Microsoft putem gasi utilitarul Windows 10 Installation Media Creation Tool, care permite crearea unui stick USB bootabil pentru instalarea ulterioara a sistemului.Ar trebui sa remarc faptul, ca cu ajutorul acestui utilitar vei obtine Window 10 Pro, Home sau Home pentru o singura limba. Aceasta metoda este utila in cazul in care ai licenta Windows 10, sau anterior ai trecut pe noul sistem, l-ai activat, iar acum vrei sa faci o instalare curata (in acest caz in timpul instalarii treci peste introducerea licentei, iar dupa instalare conecteaza-te la contul tau Microsoft, sistemul se va activa automat).

Poti descarca Windows 10 Installation Media Creation Tool de pe pagina oficiala https://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10, trebuie sa descarci versiunea (32 bit sau 64 bit), care o are sistemul instalat in acest moment.

Dupa rulare vei avea posibilitatea de a actualiza calculatorul, sau crea stick-ul USB bootabil. Pe noi ne intereseaza a doua optiune.

700

In etapa urmatoare va trebui sa selectezi limba, versiunea si arhitectura Windows 10, pe care vrei sa o inscriptionezi pe stick. In ultimele versiuni a utilitarului lipseste punctul Windows 10 Pro. Selectam Windows 10, acolo va fi versiunea Pro si Home (cu alegerea de instalare). De asemenea, contine un marcaj – utilizarea optiunilor recomandate, ceea ce inseamna ca va fi descarcata versinea, care corespunde versiunii de pe acest calculator.

Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10

Ultimul pas – specifica, ca ai nevoie de dispozitiv USB, selecteaza stick-ul si asteapta terminarea descarcarii si inscriptionarii fisierelor sistemului de operare Windows 10 pe dispozitivul USB.

Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10

Dupa terminare, vei avea un stick USB bootabil, care va fi util nu doar pentru o instalare curata a sistemului de operare, dar si pentru restaurare.

Rufus pentru inscriptionarea stick-ului USB bootabil

In cazul in care calculatorul sau laptopul tau nu are UEFI (adica ai BIOS obisnuit) sau dintr-un motiv metoda anterioara nu s-a potrivit, Rufus – un utilitar destul bun (si in limba romana), pentru a crea rapid un stick USB botabil pentru a instala Window 10. Rufus poate fi descarcat de pe pagina http://rufus.akeo.ie/?locale=ro_RO

Ruland utilitarul, suficient sa selectezi dispozitivul USB si in rubrica «Dispozitiv» sa bifezi «Creeaza disk USB boot-abil» si sa selectezi «Imagine ISO» din lista. Apoi, apasand butonul cu imaginea CD-ROM-ului, specifica calea catre Windows 10.

Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10

De asemenea, acorda atentie la rubrica «Schema de partitionare si tipul sistemului tinta». Ar trebui sa te bazezi pe urmatoarele:

  • Pentru calculatoare cu BIOS obisnuit selectam «Schema de partitie MBR cu BIOS sau UEFI-CSM».
  • Pentru calculatoare cu UEFI – Schema de partitie GPT cu UEFI.

Apoi apasa butonul «Incepe» si asteapta terminarea procesului de inscriptionare pe stick.

Aplicatia Windows 7 USB/DVD Download Tool

Utilitarul oficial gratuit Microsoft, initial creat pentru inscriptionarea imaginilor Windows 7 pe CD sau USB nu si-a pierdut importanta si dupa lansarea Windows 10 – in continuare poate fi utilizat, daca ai nevoie de o distributie pentru instalare.

Procesul de creare stick-ului USB bootabil Windows 10 in acet utilitar este format din 4 etape:

1. Selecteaza imaginea ISO cu Windows 10 de pe calculatorul tau si apasa «Next».

Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10

2. Selecteaza: USB device – pentru stick USB bootabil sau DVD – pentru crearea discului.

Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10

3. Selecteaza unitatea USB din lista. Apasa butonul «Begin copying» (va aparea avertizarea, ca toate datele de pe stick vor fi eliminate).

Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10

4. Asteapta terminarea procesului de copiere a fisierelor.

Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10

Acum crearea stick-ului USB bootabil este terminata, poti trece la utilizarea lui.

Windows 7 USB/DVD Download Tool poate fi descarcat de pe pagina http://wudt.codeplex.com/ (Microsoft chiar acest utilitar recomanda ca oficial pentru inscriptionare).

WinSetupFromUSB

WinSetupFromUSB – este aplicatia mea preferata pentru scrierea unitatilor USB bootabile. Poate fi folosit si pentru Windows 10.

Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10

Procesul (in varianta de baza, fara nuante) consta din selectarea unitatii USB, bifarea campului «Auto format it with Fbinst», calea catre imaginea ISO Windows 10 si apasarea butonului «Go».

Pentru mai multe informatii: Cum fac stick USB bootabil cu ajutorul programului WinSetupFromUSB.

Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10
5 (100%) 1 vote

De ce sa te abonezi?

Abonare la articole noi, uneori interesante si utile, a site-ului DeviceBox.ro. Alte modalitati de abonare (G+, Facebook, Twitter)

Comments 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *