De ce se incalzeste calculatorul

Problema cu supraincalzirea calculatorului are popularitate mare in randul utilizatorilor de PC-uri. Daca inainte aceasta problema avea loc doar vara, acum poate fi intalnita in orice moment al anului. Astazi voi explica de ce se incalzeste calculatorul si ce sa facem pentru a evita aceasta problema.

Sa incepem cu faptul, ca pentru majoritatea dintre noi calculatorul inseamna unitatea de sistem, chiar ea se incalzaste cel mai tare. Sa analizam ce masuri ar trebui luate si care este motivul supraincalzirei.

De ce se incalzeste calculatorul si ce trebuie sa facem?

Scapa de praf din unitatea de sistem. Unitatea de sistem atrage si aduna in interiorul sau foarte mult praf, care se formeaza din cauza circulatiei aerului constant de la ventilatoare, situate in interiorul unitatii de sistem. Coolere (ventilatoare) introduc aer in unitatea de sistem, deoarece acesta raceste elementele cum ar fi: procesor, placa grafica, hard disk, etc. Praful adunat nu permite placilor sa raceasca, si ca rezultat temperatura se ridica.

Unitatea de sistem ar trebui sa fie curatata regulat, cel putin o data la 6 luni. Iar daca lucrezi zile intregi la calculator, curatarea ar trebui sa fie facuta cel putin o data la 2-3 luni. Atentia deosebita ar trebui acordata paletelor ventilatorului (pe acestea se aduna foarte mult praf), radiatoare, si, bineinteles, toate placile. Pentru curatarea vei avea nevoie de aspirator, pensula si carpa uscata. In nici un caz nu folosi apa sau substante chimice de curatare!

Grija mare, deoarece foarte usor poti deterioara (rupe, zgaria, etc.) componentele calculatorului.

Curata contactele si conecteaza bine toate elementele. Uneori cauza supraincalzirei poate fi contact “prost” intre elemente, si ca rezultat legaturile intre ele incep sa se incalzeasca si temperatura se trimite altor componente din calculator.

Instaleaza coolere noi, mult mai puternice. Poti reduce semnificativ temperatura calculatorului cu ajutourl coolerelor (ventilatoarelor) suplimentare, care sunt instalate in interioru unitatii de sistem. In primul rand, inlocuieste coolerul de pe procesor, deoarece de el in mare parte depinde viteza de lucru a calculatorului. De asemenea, poti instala coolere suplimentare pentru hard disk-uri, deoarece acestea in timp ce lucreaza se incalzesc foarte tare, mai ales daca sunt mai multe. Cu cat mai multe coolere vei instala, cu atat mai mica va fi temperatura calculatorului, dar si zgomotul calculatorului va creste.

Inlocuieste pasta termica de pe procesor. Mai sus am mentionat ca procesorul are unul dintre cele mai importante roluri din calculator. Din acest motiv, trebuie nu doar sa instalezi ventilator mai bun, dar si sa schimbi din cand in cand pasta termica, aceasta se aplica intre procesor si radiator, ea ofera transfer de caldura adecvat. Cand procesoru se incalzeste, pastra transmite aceasta caldura radiatorului, care este racid de cooler, cu alte cuvinte, frigul de la cooler se transfera la radiator, iar acela la randul sau il trimite prin pasta termica catre procesor. Si astfel procesorul se raceste.

Doar ca cu timpul pasta temica se usuca si isi pierde capacitatea sa, iar procesorul incepe sa se incalzeasca, ceea ce duce la cresterea temperaturii sau chiar la defectiunea procesorului. Aplicand pasta termica, incearca sa nu o aplici intr-un strat gros sau subtire. In ambele cazuri transferul de caldura poate sa nu fie bun.

Schimba sursa de alimentare. Prin sarcini grele, in primul rand sufera sursa de alimentare, astfel acesta poate sa se incalzeasca foarte tare, asa ca nu uita sa schimbi sursa de alimentare cu una mai puternica (o data la 2-3 ani).

Pune unitatea de sistem astfel, incat nimic sa nu impiedice aerul sa intre si sa iasa din ea. Incearca sa pui unitatea de sistem astfel, incat la o distanta de 10-15 centimetri in jur sa nu fie nimic, deoarece in acest caz va primi cantitatea necesara de aer. Incearca sa o tii departe de lumina soareluli si de aparatele care emit caldura.

Inlocueste carcasa unitatii de sistem. Uneori cauza supraincalzirei calculatorului poate fi carcasa veche a unitatii de sistem. Problema este ca elementele moderne sunt foarte solicitante: necesita o multime de spatiu, energie si ventilatie, asa ca incearca sa alegi o carcasa, care are dimensiuni mari si deschideri de ventilatie, precum si suport pentru coolere.

3.9/5 - (29 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.