Eliminarea definitiva a fisierelor in CCleaner

Eliminarea definitiva a fisierelor de pe calculator este necesara pentru a asigura confidentialitatea utilizatorului. Programul gratuit CCleaner are incorporat un instrument pentru stergerea definitiva a datelor de pe PC.

Unii utilizatori ar putea sa intrebe, ce legatura are cu confidentialitatea, daca fisierelul este sters de pe calculator? Daca fisierul nu exista pe calculator, pentru ce sa-mi fac griji? De fapt, aici nu este totul atat de simplu.

Eliminand datele de pe calculator, sistemul de operare Windows schimba atributul fisierului, marcand fisierul ca sters. In acelasi timip, continutul fisierului fizic se afla in acelasi loc a hard disk-ului. Astfel, fisierul poate fi recuperat cu ajutorlu programelor speciale, de exemplu Recuva, Wise Data Recovery, R-Studio, EasyRecovery, etc. Vezi si: Recuva – recuperarea fisierelor sterse sau pierdute

Daca in locul fisierului sters dupa o anumita perioada de timp in timpul functionarii calculatorului a fost scrisa alta informatie, atunci nu vei putea recupera fisierul sters, deoarece fisierul a fost rescris cu alte date. In cel mai bun caz, se vor pastra cateva fragmente din fisier, care au fost stocate in alt loc de pe disc, daca fisierul a fost fragmentat.

Fisierele sterse, care inca n-au fost rescrise, pot fi recuperate. Exista o problema: fisierele sterse pot fi recuperate, in anumite situatii.

Stergerea definitiva a fisierelor poate fi necesara daca se vinde calculatorul, ca sa nu poata obtine noul proprietar informatia confidentiala vechiuli proprietar. In alte cazuri, cand la caluclatorul au acces persoane straine, de asemenea exista probabilitatea de scurgere a datelor confidentiale eliminate.

Pentru o stergere definitiva a fisierelor sunt folosite programe speciale, care elimina informatia de pe hard disk. Aceste programe rescriu partile de pe disc, pe care se aflau fisiere sterse. Dupa aceea, recuperarea fisierelor sterse va fi imposibila.

Programul CCeaner, care de regula se foloseste pentru optimizarea rapida si usoara a calculatorului, contine un intrument incorporat pentru stergerea definitiva a fisierelor de pe calculator, despre care nu stie toata lumea.

Cu ajutorul CCleaner utilizatorul poate sterge definitiv datele de pe hard disk pentru a proteja confidentialitatea.

Stergerea discurilor in CCleaner

Deschide programul CCleaner, apoi acceseaza rubrica «Unelte», selecteaza «Curatare hard».

Programul CCleaner sterge informatia intregului disc sau doar spatiului liber de pe disc.

Procesul de stergere discurilor in CCleaner este format din 4 etape:

  1. Selectarea procesului de stergere.
  2. Selectrea metodei de rescriere.
  3. Selectarea discului pentru stergere.
  4. Procesul de stergere a datelor de pe disc.

Pentu a incepe procesul de elimnare, selecteaza, ce trebuie sa elimini de pe calculator. Programul ofera doua optiuni: «Doar spatiul liber» si «Tot hardul (Toate datele vor fi sterse)».

Selectand stergerea doar spatiului liber, zona de pe disc, care nu este ocupata cu fisiere, va fi rescrisa. Dupa aceea zonele de pe hard disk, pe care se aflau anterioar fisierele sterse, vor pierde toata informatia, care teoretic putea fi recuperata.

Rescrierea intregului disc va duce la stergerea definitiva a fisierelor de pe hard disk (partitia selectata pe disc, hard disk extern, stick USB).

Dupa, selecteaza metoda de rescriere. Programul CCleaner ofera 4 metode pentru stergerea datelor (de la cea mai simpla pana la cea mai complexa).

  • Simpla inlocuire (1 pas)
  • DOD 5220.22-M (3 pasi)
  • NSA (7 pasi)
  • Gutmann (35 faze)

In cele mai multe cazuri va fi suficienta rescrierea simpla (Simpla inlocuire). In caz de necesitate, poti alege o metoda mai complexa pentru eliminarea datelor.

Procesul de stergere a datelor poate dura o anumita perioada de timp, care depinde de dimensiunea spatiului sters si metoda de rescriere (numarul mare de treceri poate dura mai mult timp). In orice caz, este un proces destul de lung.

Apoi selecteaza discul de pe calculator. Programul afiseaza toate partitiile de pe hard disk, hard disk-urile externe si stick-urile USB conectate la calculator.

Selecteaza discul dorit, si apasa butonul «Wipe (Sterge)». In acest exemplu eu am selectat urmatoarele setari: sterge doar spatiul liber, simpla inlocuire (1 pas), disc – stick USB.

Dupa aceea va incepe procesul de curatare a spatiului liber.

Dupa finalizarea procesului de rescriere se va deschide o fereastra cu mesajul: «Stergerea discului s-a finalizat cu succes».

Rezumat

Programul gratuit CCleaner poate fi utilizat pentru stergerea defininitiva a fisierelor de pe calculator. Programul rescrie in siguranta spatiul liber de pe disc, sau sterge intregul disc, facand imposibil recuperarea fisierelor sterse.

4.5/5 - (6 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.