Nu pot alege versiunea Windows 11 si Windows 10 la instalarea de pe stick USB, se instaleaza Home

La instalarea Windows 11 de pe stick USB bootabil sau Windows 10 de pe stick USB bootabil pot exista cazuri, ca utilizatorul nu poate alege versiunea (editia) sistemului instalat, respectiv nu se poate instala versiunea Pro: in schimb se instaleaza doar versiunea Home.

In acest articol despre, de ce se intampla acest lucru si ce sa faci, ca la o instalarea curata Windows 11 sau Windows 10 de pe stick USB sa poti selecta editia Professional sau alta editie a sistemului.

Cum aleg Windows 11 si 10 Pro sau alta versiune in timpul instalarii si de ce aceasta optiune poate sa nu apara

Situatia in cauza apare pe calculatoare si laptopuri, pe care la cumparare a fost instalat Windows 11, 10, 8.1 sau 8 cu licenta dintr-o anumita versiune.

Daca pe un astfel de laptop sau calculator vei efectua o instalare curata Windows 11 si 10 in modul UEFI, programul de instalare va verifica, daca este prezenta cheia de produs a producatorului stocata in BIOS (UEFI) si, daca este prezent, in mod automat va fi instalata editia corespunzatoare Windows 11/10, de regula – Home, deoarece pe majoritatea despozitivelor a fost preinstalata aceasta editie.

Aici exista si avantaje: vei primi un sistem licentiat, activat automat (dupa conectarea la Internet). Daca vrei sa instalezi o alta editie a sistemului, de exemplu, Windows 11 Pro sau 10 Pro, poti face acest lucru urmand pasii urmatori:

  1. Pe orice calculator deschide Notepad (sau orice alt editor de text) si introdu urmatorul text:
    [EditionID] 
    [Channel] 
    Retail
  2. Salveaza acest fisier cu numele «ei.cfg». la salvare in Notepad neaparat in punctul «Salvati cu tipul» specifica «Toate fisierele», altfel la fisier se va adauga extensia .txt. Ca codificare seteaza UTF-8.Salvara fisierului ei.cfg
  3. Copiaza fisierul ei.cfg in folderul sources pe stick-ul bootabil Windows 11 sau stick-ul bootabil Windows 10.

Acum, la bootarea de pe stick, vei vedea fereastra cu optiunile pentru selectarea editiei sistemului, pe care o poti instala.

De asemenea, daca ca continut al fisierului ei.cfg vei folosi

[EditionID]
Professional
[Channel]
Retail

atunci nu va aparea optiunea de alegere versiunii sistemului, se va instala Windows 11 Pro sau 10 Pro.

4.8/5 - (5 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.