Instalarea Windows de pe stick USB sau bootarea calculatorului de pe stick presupune cateva reguli: setezi bootarea de pe stick USB in BIOS (UEFI) sau selectezi stick-ului bootabil in Boot Menu, doar ca in unele cazuri stick-ul nu este afisat acolo.
In acest articol despre motivele, pentru care BIOS-ul nu vede stick-ul USB bootabil sau nu se afiseaza in meniul de boot si despre, cum se remediaza problema.
Bootarea Legacy si EFI, Secure Boot
Motivul cel mai raspandit, pentru care stick-ul USB bootabil nu este vazut in Boot Menu – nepotrivirea modului de bootare, care este acceptat de acest stick in modul in bootare, setat in BIOS (UEFI).
Majoritatea calculatoarelor si laptopurilor moderne accepta doua moduri de bootare: EFI si Legacy, in timp ce adesea in mod implicit este activat doar primul (poate fi si invers).
Daca vei scrie stick-ul USB pentru modul Legacy (Windows 7 si multe CD-uri live), iar in BIOS este activat doar bootarea EFI, atunci acest stick nu va fi vazut ca stick bootabil si nu va putea fi selectat in Boot Menu.
Rezolvarea in aceasta situatie poate fi dupa cum urmeaza:
- Activeaza in BIOS suportul pentru modul de bootare dorit.
- Scrie stick-ul pentru modul de bootare dorit, daca este posibil (pentru unele imagini, mai ales cele vechi, este posibila doar bootarea Legacy).
Ceea ce previste primul punct, cel mai des este necesara activarea modului de bootare Legacy. De obicei se face in fila Boot (bootare) din BIOS (vezi: Cum intru in BIOS), iar punctul care trebuie activat (setat in modul Enabled) poate fi numit:
- Legacy Support, Legacy Boot
- Compatibility Support Mode (CSM)
- Uneori punctul pare ca alegerea sistemului de operare in BIOS, adica, denumirea punctului – OS, iar optiunile pentru valorile punctului includ Windows 10 sau 8 (pentru bootarea EFI) si Windows 7 sau Other OS (pentru bootarea Legacy).
Suplimentar, pentru utilizarea stick-ului bootabil, care suporta doar boobarea Legacy, trebuie sa dezactivezi Secure Boot.
Pentru al doilea punct: daca imaginea scrisa pe stick USB suporta bootarea si pentru EFI si pentru Legacy, o poti scrie altfel, fara a schimba setarile BIOS (doar ca pentru alte imagni, decat cele originale Windows 10, 8.1 si 8 poate sa fie necesara dezactivarea Secure Boot).
Metoda cea mai usoara este cu ajutorul programului gratuit Rufus – permite alegerea tipului de bootare, pentru ce tip de bootare trebuie scris stick-ul, doua optiuni principale – MBR pentru calculatoare cu BIOS sau UEFI-CSM (Legacy), GPT pentru calculatoare cu UEFI (bootarea EFI).
Mai multe informatii despre program si de unde sa descarci – Stick USB bootabil UEFI GPT sau UEFI MBR in Rufus.
Nota: daca este vorba despre imaginea originala Windows 10 sau 8.1, o poti scrie cu metoda oficiala, vezi articolul: Cum sa fac stick USB bootabil cu Windows 10.
Motive suplimentare, pentru care stick-ul nu este vazut in Boot Menu si BIOS
Inca cateva nuante, care, din experienta mea, nu sunt complet intelese de utilizatorii incepatori, si cauzeaza probleme si imposibilitatea de a boota de pe stick in BIOS sau selectarea stick-ului in Boot Menu.
In majoritatea versiunilor moderne a BIOS-ului pentru a seta bootarea de pe stick, acesta trebuie in primul rand conectat (astfel, incat sa fie detectat de calculator). Daca stick-ul este deconectat, atunci nu va fi afisat (conectam, repornim calculatorul, intram in BIOS). De asemenea, tine cont ca «USB-HDD» pe unele placi de baza – nu este stick. Mai multe informatii: Cum setez in BIOS ca prima optiune sa booteze de pe stick usb.
Ca sa fie stick-ul USB vazut in Boot Menu, acesta trebuie sa fie bootabil. Uneori utilizatoriii pur si simplu copiaza ISO (fisierul de imagine) pe stick (acest lucru nu-l face bootabil), uneori – copiaza continutul imaginii pe stick (functioneaza doar pentru bootarea EFI si doar pentru stick-uri FAT32).
Cred ca este totul. Daca imi voi aduce aminte si despre alte informatii pentru acest subiect, voi completa articolul.
Am avut si eu recent o problema cu stick-ul bootabil si vreau sa-ti multumesc mult pentru articol. Am reusit sa rezolv problema cu ajutorul tau.
Sal.Am si eu o problema cu un calculator acer aspire M1600-AB7D cu windows vista original.Mi-a instalat cineva windows 7 peste windows vista si prea merge bine.As vrea sa instalez eu tot windows 7 dar pe curat,adica sa sterg pe cel vechi si sa instalez pe cel nou.Problema e ca nu prea stiu cum sa o fac.Am inteles ca trebuie schimbata ordinea de bootare dar cum?Windowsul pe care vreau sa-l instalez ilam pe cd.Ce sfat imi dai?Multumesc.
Ceva asemanator poti vedea in acest articol
Multumesc, de mare ajutor !!!
Salut. M-a rugat un prieten sa ii instalez windows-ul pe un Acer Aspire A315-41-R6B8 cu Linux preinstalat, problema mea este ca nu vede usb-ul, iar la Boot Mode este doar UEFI. Iar la secure Boot imi apare enabled, iar nu ma lasa sa il schimb. Este o problema ca nu recunoaste Usb-ul?
Stick-ul trebuie sa fie formatat in FAT32 si sa aiba schema de partitii GPT.
In meniul de bootare (F12) selecteaza stick-ul.