Virusul inchide browserul, blocheaza si nu permite descarcarea antivirusilor

In ultimul timp s-au raspandit virusii, care, pe langa «activitatea» sa principala, nu permit lansarea browserului, iar daca porneste – blocheaza site-urile antivirusilor si utilitarilor pentru eliminarea programelor malware, precum si site-urile cu tematica PC (inclusiv al meu). Toate acestea provoaca dificultati pentru utilizatorul uncepator.

In acest articol despre, ce poti face, daca calculatorul tau este virusat, si nimic nu poti face pentru a-l devirusa. Pasii descrisi se potrivesc pentru Windows 11, Windows 10 si 7.

Cum sa deblochezi site-urile antivirusilor

In primul rand: aproape toti virusii de acest fel blocheaza accesul la site-urile antivirusilor folosind fisierul hosts. Poti sa-l editezi si sa elimini blocarea, mai multe informatii in articolul Cum se editeaza fisierul hosts.Stergerea blocarii din fisierul hosts

Suficient sa elimini toate liniile, care nu incep cu semnul diez (de fapt, poti pur si simplu sterge intregul continut al fisierului hosts – rezultatul va fi acelasi), apoi sa salvezi fisierul si sa verifici, daca problema deschiderii site-urilor necesare a fost rezolvata.

In acest scenariu este posibila situatia, ca imediat dupa editarea liniilor cu blocarea site-urilor antivirus vor aparea din nou, deoarece procesul malware ruleaza in fundal. In acest caz poti incerca sa gasesti procesul malware si sa-l inchizi folosind CrowdInspect, care poate fi descarcat de pe site-ul producatorului https://www.crowdstrike.com/resources/community-tools/crowdinspect-tool/, cu conditia, ca si acest utilitar nu va fi blocat (cum se descarca, daca browserul se inchide – mai jos in articol), si dupa sa editezi fisierul hosts. Iar daca stii ce proces anume iti creeaza probleme – il poti inchide in Manager de activitati sau Process Explorer (utilitarul este disponibil pe site-ul Microsoft).

Cum descarc utilitare necesare, daca virusul inchide browserul

Pentru inceput recomand sa utilizezi Mod de siguranta – poate ca in acest mod browserul va functiona corect (cu conditia ca in fisierul hosts site-urile nu sunt blocate). Articol pe acest subiect Cum pornesc sistemul in Safe Mode (Mod de siguranta)?.

Daca nu ai reusit sa deschizi site-urile, si browserul in continuare se inchide, oricand poti descarca utilitarul sau antivirusul necesar pe smartphone (sau alt laptop sau calculator), si apoi sa copiezi fisierul descarcat prin cablu USB pe calculator sau sa-l transferi pe stick USB.

Cum elimin virusul, care inchide browserul si nu permite rularea antivirusului

Pentru eliminare poti utiliza antivirusi de pe stick USB (virusul nu va putea impiedica rularea lor), dar pentru inceput recomand urmatoarele optiuni, exista o mare probabilitate ca virusul nu va avea «efect» asupra lor:

Daca aceste instrumente nu te-au ajutat, solutia optima si cea mai eficienta este descarcarea Dr.Web CureIt! (pagina oficiala pentru descarcarea optiunii necesare – https://free.drweb.com/aid_admin/), crearea stick-ului USB bootabil cu acest antivirus (daca fisierul .exe pentru crearea stick-ului nu porneste din cauza virusului, pe aceeasi pagina poti descarca fisierul ISO pentru a-l scrie pe stick folosind programe pentru crearea stick-ului bootabil), sa bootezi de pe acest stick si sa efectuezi o scanare a sistemului si eliminarea virusilor.

Daca mai ai intrebari sau ceva nu iti este clar – intreaba in comentarii, voi incerca sa te ajut.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.