Urmatorul pas dupa achizitia laptopului – alegerea sistemului de operare. Varianta necorespunzatoare nu va permite utilizatorului sa utilizeze toate posibilitatile calculatorului. In acest articol vom analiza cele mai importante aspecte in alegerea sistemului de operare pentru laptop. Vezi si: Cel mai bun laptop
Laptopul este format din doua parti – hardware si software. Hardware – este procesor, memoria RAM, ecran, tastatura. Software – toate aplicatiile. Componenta principala partii software – sistemul de operare. Te-ar putea interesa si: Ce avantaje ofera cheia de licenta Windows
Sistemul de operare este un intermediar intre calculator si utilizator, care contine aplicatii si servicii pentru utilizator:
- incarca aplicatii in memoria RAM pentru executare;
- primeste si executa comenzile utilizatorului;
- organizeaza interactiunea cu imprimanta, scaner, retea.
Windows sau Linux
Peste 90% din piata sistemelor de operare ocupa sistemul de operare Windows. Utilizatorii primesc suport hardware mai bun, comparativ cu Linux, numar mai mare de aplicatii si aproape 100% posibilitatea de a se consulta cu specialistii in caz de probleme.
Pentru utilizatorul obisnuit alegerea este in favoarea Windows. Exceptii sunt doar in cazuri in care laptopul se foloseste pentru munca si domeniul IT. Desi pregatirea utilizatorului care utilizeaza Linux este mai mare.
Laptop pentru Windows XP
Windows XP a fost lansat in anul 2001 si a devenit un standar al sistemului de operare stabil si sigur. In ziua de astazi XP este utilizat pe laptopuri vechi, care sunt echipate cu procesor single-core si cantitatea memoriei RAM de pana la 1 GB.
[tds_council]Concluzia: Windows XP este sistemul de operare acceptabil pentru laptopuri cu o memorie RAM limitata si grafica invechita, potrivit pentru munca la birou.[/tds_council]
De ce nu luam in calcul Vista
Dupa succesul Windows XP a aparut Vista. Sistemul continea o multime de erori si cirente hardware ridicate.
Ca rezultat, pe laptopuri cu Vista preinstalat se instala XP de incredere. Dupa esec, Microsoft a incercat sa refaca totul. A aparut noul sistem de operare cu performante mai bune la cerinte hardware mai mici. Acest lucru a eliminat complet Windows Vista.
Alegerea celei mai bune versiuni Windows 7
Aproape jumatate din calculatoare ruleaza pe Windows 7. Motivul: Windows 7 este mai rapid decat Vista si Windows XP. Daca laptopul este echipat cu procesor cu 2 nuclee, iar cantiatea memoriei RAM este mai mare de 1 GB, alegerea este in favoarea Windows 7.
Alegand intre versiunea pe 32 sau 64 de biti se ghideaza pe catitarea memoriei RAM. Daca memoria RAM este pana la 4 GB, sistemul de operare va vedea un pic mai mult de 3 GB.
Ultimul necesita mai multa memorie pentru functionare. Trecerea la o versiune pe 64 de biti este relevanta in cazul in care este instalat 6 GB sau mai mult.
Windows 8 si diferenta de Windows 7
Pentru majoritatea aplicatiilor nu exista diferente intre 8 si 7. Prin urmare, performanta Windows 7 si Windows 8 este aproape aceeasi.
Diferenta principala – grafica desktop-ului. Windows 8 a fost creat in varful popularitatii tabletelor, astfel interfata se axeaza pe ele. In versiunea 8 lipseste butonul «Start» de pe bara de activitati, in 8.1 butonul iar a aparut, doar ca meniul clasic nu a revenit. Nu are sens sa instalezi Windows 8. Acest lucru este confirmat cu mai putin de 8% din calculatoare, care utilizeaza acest sistem de operare.
Windows 10 – cand nu exista alta optiune
Microsoft Windows 10 – este ultimul sistem de operare, dezvoltat dupa vechea schema. Diferenta principala fata de versiunile anterioare este aceea, ca Microsoft ofera suport pentru Windows 10 lansand constant actualizari, care nu pot fi dezactivate. Ca urmare, utilizatorul are cea mai recenta versiune a sistemului de operare.
Aceasta este o strategie de trecere la modelul «Windows ca un serviciu», cand sistemul se schimba constant prin actualizari, fara lansarea noii versiuni.
Cerintele oficiale acestui sistem de operare au ramas aceleasi, ca si pentru 7 si 8. Instalarea Windows 10 pe laptopuri, pe care ruleaza normal Windows 7 nu este necesara.
Pe laptopuri vechi dupa instalarea Windows 10 pot aparea progleme:
- touchpad-ul functioneaza incorect
- nu se conecteaza imprimanta veche
- dispare semnalul Wi-Fi
La toate acestea se adauga probleme de confidentialitate: potrivit acordului de licentiere, Microsoft poate utiliza datele utilizatorului.
Sub Windows 10 cel mai bine ruleaza modele noi de laptopuri. Daca pe site-ul oficial al producatorului sunt drivere doar pentru Windows 10, alege o versine pe 64 de biti.