Compararea celor doua sisteme de operare Windows si Linux a fost, este si va fi. Se compara absolut tot: incepand cu kernel si terminand cu interfata grafica. Ca urmare unor astfel de dispute au aparut unele stereotipuri despre, care este publicul tinta pentru sistemul de operare concret. De exemplu, Windows este considerat cel mai potrivt pentru majoritatea utilizatorilor de PC-uri, iar Linux – pentru programatori, dezvoltatori si pasionatii acestui sistem. In acelasi timp, se crede ca nu exista virusi pentru Linux, si ca acest sistem este de o suta de ori mai sigur pentru utilizare, decat Windows. Cat sunt de adevarate toate aceste afirmatii?
Aceste sisteme de operare au diferente semnificative. De exemplu, in arhitectura lor. Daca Windows este creat astfel, incat aplicatiile instalate sa fie integrate direct in kernel pentru functionare mai mare, Linux are o distinctie intre kernel si software. Bineinteles ca avantajul imens al Linux obliga compania Microsoft sa se potriveasca cu nivelul gratuit al concurentului. Chiar din acest motiv in XP actualizarea SP2 a fost vazuta ca un progres in domeniul securitatii «ferestrelor» de sistem. Cu toate acestea, daca in Windows controlul de securitate trebuie sa-l ofere utilizatorul (sau administratorul de sistem din companie), in Linux aceasta securitate se realizeaza in mod programatic (cod). Codul este deschis, ceea ce permite absolut fiecarui utilizator de Linux sa-l editeze si sa-l distribuie, in timp ce Windows are codul sursa inchis – un fel de securitate.
O alta diferenta intre aceste doua sisteme – este principiul de constructie. Daca Windows este monolitic, Linux – este un set de module cu grad separat de autonomie. Asta inseamna, ca componenta «brut» integrata in kernel-ul Windows duce la gauri de securitate in intregul sistem, ceea ce in cele din urma poate duce la «prabusirea» intregului kernel. In Linux, in acest caz este pozibila doar prabusirea unui anumit subsistem, in timp ce sistemul va functiona in continuare. Prin urmare, sistemul monolitic nu poate fi stabil.
Mitul ca Linux nu are virusi este fals. Totusi virusi pentru acest sistem au fost create, doar ca numarul lor nu depaseste cateva sute, in timp ce pentru Windows au fost create milioane de virusi. Ar trebuie de remarcat faptul ca pentru Linux majoritatea programelor malware nu au fost create pentru distributia in masa, ci pentru a identifica vulnerabilitatile acestui sistem de operare.
Vezi si:
• Sistem de operare Linux – ce este?
• Care este mai bun Windows sau Linux?
In orice caz, orice virus creat pentru Linux nu va putea fi raspandit in sistem, datorita unor factori, cum ar fi disponibilitatea sistemului de administrare, interzicerea de a lucra sub root si limitarea drepturilor. De asemenea, datorita actualizarilor regulate si patch-urilor pentru gauri in Linux, majoritatea programelor malware in ziua de astazi nu prezinta pericol pentru sistemul de operare din cauza disfunctionalitatii sale. In Windows virusii pot fi diferiti, incepand cu bannere inofensive, care pot fi eliminati chiar si de un copil, si terminand cu intr-adevar periculosi, care pot nu doar sterge toate datele din sistem, dar si sa fure informatii personale.
Utilizatorii de multe ori nu respecta normele de baza de securitate, folosind un cont cu drepturi de administrator fara parola. Acesta si alte nereguli lucrand pe Windows ofera atacatorilor hacking gratuit al calculatorului. In Linux contul cu drepturi de administrator este blocat pentru utilizare. Astfel utilizatorul are drepturi limitate, iar pentru a avea drept de administrare pentru a efectua unele sarcini importante este nevoie de introducerea parolei (de fiecare data).
Si in cele din urma, aproape toate companiile care cu adevarat se ingrijoreaza pentru siguranta informatiilor confidentiale (cum ar fi banci), intotdeauna folosesc pe calculatoarele sale doar sistemul de opeare Linux. Configurarea usoara, principiul de constructie non-monolit, cod sursa deschis, securitatea imbunatatita si alti factori, care previn accesarea neautorizata in sistem si/sau incalcarea stabilitatii, fac Linux mult mai securizat, decat Windows. In plus, trebuie sa remarc faptul ca protectia trebuie sa o ofere nu doar sistemul de operare si software-ul specializat, dar si utilizatorul.