Probabil fiecare utilizator al calculatorului cel putin o data a folosit-o pentru a asculta muzica, viziona filme, vorbi cu cei dragi sau chiar pentru a inregistra vocea. Aceasta caracteristica atat de mult a devenit parte a vietii utilizatorului de PC, ca nici macar nu se intreaba cum totul se functioneaza. Ce este placa de sunet, fara de care nu este posibila functionarea completa a calculatorului, va fi vorba in acest articol.
Ce este placa de sunet?
Placa de sunet – este o placa de expansiune pentru calculator sau chipset integrat (codec) care faciliteaza intrarea si iesirea de semnale audio la si de la calculator, care poate fi auzit prin difuzoare sau casti, sau inregistrat cu ajutorul unui microfon.
Alte denumiri sunt: dispozitiv de iesire audio, interfata audio, dispozitiv audio si altele.
Cum functioneaza?
Majoritatea placilor de sunet folosesc DAC (Digital-to-Analog Converter) pentru a converti semnale audio digitale in format analogic. Semnalul este transmis la casti si alte dispozitive acustice. Placile de sunet mai avanstate pot include mai mult de un chip sonor pentru a prelucra date de mare viteza si a efectua mai multe functii simultan.
Unde se afla placa de sunet?
Chiar daca calculatorul nu are nevoie de placa de sunet pentru functionare, aceasta pentru comoditatea utilizatorului este inclusa in majoritatea calculatoarelor intr-un slot, sau integrata in placa de baza, sau conectata printr-un port extern.
Integrarea placii de sunet in placa de baza permite reducerea costurilor de asamblare, comparativ cu o placa dedicata si o pierdere invizibila a calitatii sunetului. Placa de sunet dedicata, dupa cum arata practica, este necesara doar pentru utilizarea audio profesionala sau in cazul defectarii placii de sunet integrate.
Instalarea placii de sunet se face prin introducerea in slotul PCI sau PCIe de pe placa de baza. Placa de sunet are o interfata, la care accesul poate fi optinut prin panoul din spate cu diferite porturi de iesire si intrare audio, precum si in functie de structura carcasei calculatorului.
Imbunatatind performanta calculatorului, care de obicei se termina cu marirea cantitatii memoriei RAM sau inlocuirea hard disk-ului pe SSD, exista posibilitatea de a folosi dispozitive externe, care au rolul unei placi de sunet, de obicei conectat la calculator prin port USB.
Drivere si software
Ca o regula, placa de sunet sau chip-ul de sunet, vine cu o aplicatie speciala pe CD sau poate fi descarcata de pe site-ul producatorului. Sistemele de operare moderne pot detecta si descarca drivere placilor de sunet.
Aceasta aplicatie permite utilizatorului sa efectueze setari si ofera instrumente pentru inregistrare, editare, etc.
Codare pe culori de pe placa de sunet 3,5 mm
Majoritatea placilor de sunet au porturi pentru a conecta difuzor, microfon si dispozitive auxiliare. Exista de asemenea placi de sunet cu un numar mare de porturi de intrare si iesire concepute pentru sarcini mai avansate.
Conectorii de pe placile de sunet sunt codati pe culori, acestea sunt:
- Roz – intrare analogica pentru microfon
- Albastru deschis – linie de intrare audio analogica
- Verde deschis – linie de iesire audio analogica pentru semnal stereo principal (boxe frontale, casti)
- Portocaliu – linie de iesire analogica pentru canalul central sau subwoofer
- Negru – linie de iesire audio analogica pentru boxe surround, de obicei boxe stereo din spate
- Gri – linie de iesire audio pentru boxe dreapta-stanga
De asemenea exista un port suplimentar pentru jocuri – MIDI (din 15 pini) pentru conectarea dispozitivelor audio suplimentare.
Am schimbat sursa de alimentare la calculator,cu una noua sursa ATX400w. Cu sursa de tensiune veche,care era defecta,aveam sunet la calculator. Dupa instalarea sursei noi,identica cu cea veche,nu mai am sonor la calculator. Calculatorul functioneaza foarte bine,dar nu are sonor. Care poate fi cauza .? Va multumesc.
Vezi acest articol.