Componentele unui calculator

Fiecare utilizator de PC stie ca calculatorul consta din monitor, tastatura, mouse, boxe si unitatea de sistem. Dar, daca ne uitam in interiorul unitatii de sistem, vom vedea un numar mare de detalii, datorita caror acesta functioneaza.

Componenta cea mai importanta, bineinteles, este unitatea de sistem.

Componentele unui calculator

De fapt, unitatea de sistem si este calculatorul, care executa sute de mii de operatiuni. Daca inlocuim monitorul, tastatura sau mouse-ul, pur si simplu mai comod vom viziona filme, asculta muzica, tasta text, etc., dar parametrii PC-ului vor ramane aceleasi. Tot ceea ce este afisat pe monitor sau se aude in boxe, depinde de ceea ce se afla in interiorul unitatii de sistem. Componentele interne a unitatii de sistem sunt determinate de capacitatea sistemului intreg.

Unitatea de sistem a calculatorului contine: placa video, hard disk, module RAM, coolere, procesor, placa de baza, precum si alte componente. Sa analizam componentele cele mai importante.

Placa de baza – este baza unitatii de sistem.

Componentele unui calculator

Este o placa, pe care se monteaza toate celelalte componente: placa video, procesor, hard disk, etc. Din cauza asta si numele respectiv. Functia principala placii de baza este legatura cu alte componente, astfel incat acestea sa functioneze ca un intreg.

Procesor – acesta este un fel de creier al calculatorului.

Componentele unui calculator

Chiar procesorul executa toate cele comenzi, care stabileste utilizatorul PC-ului. Viteza si capacitatea calculatorului depind de cat de puternic este procesorul. Procesorul este situat pe placa de baza intr-un conector special, care se numeste «slot CPU» sau «socket».

Cooler. Aceasta componenta se afla deasupra procesorului.

Componentele unui calculator

Cooler reprezinta un radiator mic cu ventilator, care disipa caldura, si astfel raceste procesorul. Este o componenta foarte importanta, pentru ca daca procesorul se va supraincalzi, calculatoru se va inchide. Si acest lucru va duce rapid la defectiunea PC-ului.

Hard disk – este o componenta care stocheaza toate informatiile de pe PC.

Componentele unui calculator

Bineinteles, cu cat mai mare este volumul hard disk-ului, cu atat mai multe informatii poate stoca calculatorul. In calcuatoarele moderne locatia hard dsik-ului difera de cele vechi. Acum hard disk-urile sunt conectate prin intermediul interfetei. De regula, hard disk-urile de asemenea se supraincalzesc, astfel, pentru o viata mai lunga a calculatorului, monteaza inca un cooler in apropierea de hard disk, si astfel vei evita reparatiile.

Placa grafica – parte a calculatorului, responsabila pentru viteza de procesare video.

Componentele unui calculator

In caclulatoarele moderne placa grafica se monteaza pe slotul PCI-Express. Placa grafica puternica este necesara pentru cei care lucreaza cu elemente grafice sau amatorii de jocuri pe calculator – pentru o imagine mai clara sau a simti mai bine atmosfera din joc. De asemenea, fiecare calculator are placa de retea si de sunet. Numele lor vorbeste despre functia sa in calculator.

Module RAM – cu alte cuvinte este memoria cu acces aleator (aceasta este traducerea expresiei engleze Random Access Memory, abreviat RAM).

Componentele unui calculator

In memoria RAM sunt stocate temporar datele, care sunt necesare procesorului, pentru a efectua operatiunea. Dupa terminarea acestor procese, de exemplu dupa terminarea unei operatiuni, datele din memoria RAM sunt indepartate. Viteza RAM, sau mai precis accesul la ea, este mai mare in comparatie cu viteza de acces la hard disk. Acest lucru ajuta la obtinerea accesului instantaneu a informatiilor necesare. Exista diferite modele RAM, astfel si sloturile de pe placa de baza de asemenea sunt diferiti.

Acestea, bineinteles, nu sunt toate detaliile, care alcatuiesc calculatorul. Pentru a extinde capacitatea PC-ului sunt montate tunere TV, modemuri, etc. Totul depinde de dorintele utilizatorului.

Si, bineinteles, ca sa functioneze totul ai nevoie de o sursa de alimentare, care va da viata la tot ce ai montat in calculator.

3.8/5 - (71 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 2
  1. Laur

    Foarte bun materialul. M-a ajutat mult.

  2. Patrascoiu David

    Va rog sa-mi spune-ti toate componentele unui calculator

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.