Viteza internetului prin Wi-Fi, este un subiect, care mereu este discutat, si va fi discutat pe diferite forumuri, in comentarii, etc. Destul de des se pune intrebarea, cum ar fi: „de ce viteza prin Wi-Fi este mai mica decat prin cablu”, „de ce prin router Wi-Fi scade viteza la internet”, „cum maresc viteza internetului prin Wi-Fi”. De fapt, de ce se intampla acest lucru?
Exista internet, care este conectat direct la calculator. Furnizorul promite o videza de, de exemplu, 300 Mbps. Verificand, viteza poate fi putin mai mica, undeva pe langa. Cumperi un router, il configurezi, si bineinteles verifici viteza, deoarece undeva ai citit ca routerul reduce viteza. Verifici de la router prin cablu, pare ca e in regula, doar ca a scazut puternic. Verifici conexiunea prin Wi-Fi si vezi, ca viteza este de doua ori mai mica, decat prin cablu. De exemplu, prin Wi-Fi din 300 Mbps, care ofera furnizorul, a ramas 150 Mbps, sau chiar mai putin. Normal ca nu-ti convine, si incepi sa cauti o rezolvare. Cautand o rezolvare, ajungi pe pagini cum este aceasta.
Viteza internetului poti verifica pe site-ul https://www.speedtest.net/. Vezi si: Cum aflu viteza de conexiune la Internet.
De ce routerul Wi-Fi reduce viteza?
Orice router reduce viteza. Unul mai putin, altul mai mult. De regula, depinde de pretul routerului. Cu cat este mai scump, cu atat este mai puternic, iar cu cat este mai puternic, cu atat mai putin reduce viteza. Eu acum vorbesc despre conexiunea prin Wi-Fi. Daca viteza prin cablu din router este mai mica, de regula, nu este critic. Prin reteaua wireless, pierderile de viteza sunt semnificative.
Multi utilizatori sunt interesati de numerele, care sunt afisate pe cutia routerului, sau in caracteristici. Acolo pot vedea informatii despre viteza. De exemplu, pana la 150 Mbps, sau 300 Mbps. Si aici iar apare intrebarea: „de ce routerul meu suporta 300 Mbps, iar eu am o viteza de 50 Mbps?”. Deci, producatorul specifica viteza maxima, la care in conditii normale nu vei ajunge. Viteza totdeauna va fi mai mica. Si din cei 300 Mbps, care sunt specificate pe router, de multe ori obtinem de cateva ori mai mica. Cu cat viteza va fi mai mica, deja depinde de puterea routerului, si de alti factori, despre care vom vorbi acum.
De asemenea, sa nu uitam, ca pe langa router, avem si receptor Wi-Fi, in laptop, tableta, smartphone, sau adaptor USB/PCI intr-un calculator stationar. Care de asemenea suporta diferite standarde, si viteza la care lucreaza poate fi mai mica decat cea, pe care o poate emite routerul. Viteza totdeauna este determinata de cel mai lent dispozitiv din retea. De exemplu, routerul emite 300 Mbps. Iar adaptorul, care primeste semnalul, poate lucra la o viteza de maxim 150 Mbps. Si deja obtinem o limita de 150 Mbps, deoarece in retea, acest dispozitiv este cel mai lent.
Ce determina viteza retelei Wi-Fi, si cum pot obtine viteza maxima?
Acum voi mentiona cele mai principale motive, care au efect asupra vitezei retelei Wi-Fi:
- Wi-Fi router. Standarde retelei (802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac), pe care le suporta, ce tehnologii sunt utilizate, si puterea hardware. De regula, cu cat mai scump este routerul, cu atat mai mare este viteza retelei wireless.
- Software-ul routerului si receptorului Wi-Fi de pe calcualtor. Destul de des, actualizand firmware-ul routerului, sau driverul adaptorului de pe calculator, viteza devine mai mare.
- Interferente. Interferentele pot fi si de la altele, retele Wi-Fi a vecinilor, precum si de la aparate de uz casnic.
- Puterea retelei Wi-Fi. Se stie, ca langa router, unde semnalul este maxim, viteza va fi mai mare, decat in alta camera, unde semnalul retelei nu este atat de stabil.
- Numarul dispozitivelor conectate la retea. Daca la router este conectat un dispozitiv, acesta va primi toata viteza, care este emisa de router. Daca este conectat inca un dispozitiv, si descarca ceva, viteza se va imparti la 2, etc. In plus, toate dispozitivele conectate creeaza o sarcina asupra hardware-ului routerului, ceea ce duce la o scadere a vitezei.
- Tipul de conexiune la internet, care il utilizeaza furnizorul. De fapt, daca furnizorul utilizeaza tipul de conexiune Dinamic (Dynamic IP), sau Static (Static IP), routerul mai putin va reduce viteza, decat la o conexiune PPPoE, L2TP si PPTP.
- Configurarea routerului. Configurarea corecta a protectiei retelei, alegerea modului de functionare a retelei si latimii canalului, precum si schimbarea canalului, pot mari usor viteza.
Cum organizez reteaua Wi-Fi, astfel incat pierderea de viteza sa fie minima?
Ceea ce priveste furnizorul de interent: daca inca nu ai conectat internetul, si daca ai posibilitatea, alege furnizorul, care utilizeaza tehnologia de conexiune Dynamic IP, sau Static IP. Astfel routerul va fi mai usor, si configurarea conexiunii va fi mai simpla.
Alegerea routerului: daca vrei o pierdere minima a vitezei, va trebui sa te cheltui pentru un router. Recomand sa cumperi un router, care poate lucru pe frecventa 5 GHz, si suporta standardul 802.11ac. Frecventa 5 GHz in prezent practic este libera, iar asta inseamna, ca interferente vor fi mai putin. In general, toate retelele Wi-Fi lucreaza pe frecventa 2.4 GHz . Iar noul standard 802.11ac, chiar si comparativ cu cel mai popular din ziua de astazi 802.11n permite furnizarea informatiilor cu o viteza de pana la 6.77 Gbps. Bineinteles ca este in teorie, cu echipamente speciale. Vezi si: Ce este router Wi-Fi Dual Band? Cum lucreaza si merita achizitia
Dispozitive, care se vor conecta la retea: asa cum am mentionat mai sus, viteza de asemenea depinde de clientii retelei. De preferat, ca dispozitivele sa fie noi, cu suport pentru standardul 802.11ac, sau macar 802.11n. Daca acesta este calculator, actualizeaza driverul adaptorului Wi-Fi.
Verifica viteza la internet, scrie rezultatul in comentarii, si spune-mi cu cat routerul tau reduce viteza la internet.