eMMC sau SSD – care este diferenta si care este mai bun?

La alegerea laptopului, mai ales daca ai buget redus, posibil sa descoperi ca unele dintre acestea sunt echipate cu unitatea eMMC, altele – SSD. Si aici apare intrebarea: ce optiune este mai buna si cu ce difera? Te-ar putea interesa si: Cum verific daca am SSD sau HDD pe calculator sau laptop

In acest articol, pentru utilizatorii incepatori despre, ce este eMMC si care este diferenta in comparatie cu SSD, precum si o comparatie a doua tipuri de unitati.

Ce este unitatea eMMC

Abrevierea eMMC inseamna Embedded Multimedia Memory Card sau «card de memorie multimedia incorporat». De fapt, este un tip de memorie NAND, lipit pe placa de baza a laptopului.Unitatea eMMC pe laptop

Memoria similara este folosita in smartphone-uri si tablete, de fapt este un chip de memorie, asemanator cu cel ce este folosit in cardurile de memorie sau stick-urile USB, doar ca «incorporat» pe placa dispozitivului: card incorporat MMC. Mai multe informatii despre eMMC comparativ cu SSD vei gasi in urmatoarea rubrica a articolului.

Unitatile eMMC de obicei se gasesc in laptopuri ieftine, aproape pe orice tableta, si dimensiunea acestoara de obicei este mai mica decat SSD.

Care este mai bun – eMMC sau SSD

In general, la aceeasi dimensiune SSD de regula este mai bun. Printre avantajele eMMC de obicei este indicat pretul si consumul de energie, doar ca aici nu este totul atat de clar. Propun sa comparam eMMC si SSD in functie de caracteristicile principale.

Viteza

eMMC nu poate oferi aceeasi viteza, pe care o poti intalni in SSD, chiar si conectand la intefata SATA.Cipul de memorie eMMC

Motive: functionare semiduplex, doar un singur chip de memorie in cazul eMMC (pe SSD mai multe chipuri de memorie functioneaza in paralel), ceea ce duce la intarzieri mari. Viteza potentiala de transfer al datelor pentru eMMC – pana la 400 Mb/s, defapt pentru operatiunile secventiale de citire-scriere cifrele sunt pe la 200-300/ 70-120 Mb/s respectiv. Aceste cifre sunt mai bune comparativ cu HDD-urile de 2.5 inchi, utilizate in laptopuri, desi raman in urma fata de SSD-urile traditionale.Chip-uri de memorie pe SSD

Cifrele pot varia, mai des – in partea rea: unitatile eMMC pot sa difere in ceea ce priveste caracteristicile sale si, spre deosebire de SSD, aceste caracteristici nu intotdeauna pot fi gasite usor.

Siguranta de functionare

Nu am gasit teste obiective, care sa compare functionarea unitatilor eMMC si SSD (si nu uita ca exista diferite tipuri de memorie NAND, care de asemenea au impact asupra acestui indicator), dar majoritatea utilizatorilor vorbesc in favoarea SSD. Cu toatea cestea, si pentru majoritatea eMMC, pentru care poti gasi durata de functionare, de obicei este declarat 5 ani.

Motivul principal este acelasi: doar un singur chip de memorie in cazul eMMC. Si, in ciuda disponibilitatii functiilor de nivelare a uzurii si a altor tehnologii de extindere a duratei de viata pentru unitatile eMMC, in SSD aceleasi tehnologii sunt implementate «mai responsabil» (si sunt actualizate in firmware nou, ceea ce se intampla rar pentru eMMC).

Inca un factor pe care nu il pot confirma (dar si aici putem urmari o logica): exista informatii, ca la utilizarea aceleasi cipuri de memorie pentru eMMC si SSD de catre aceluiasi producator, pentru primii se folosesc cipuri din loturi mai putin calitative.

Ceea ce priveste functionarea, acorda atentia la inca un fapt: durata de viata unitatilor Flash cu utilizarea egala (timpul de utilizare, cantitatea de date scrise) depinde de volumul acestora. Adica 256 GB eMMC cu memoria MLC poate avea o durata de viata mai mare, comparativ cu SSD de 64 GB.

Alti factori

Alti factori eMMC, la care putem acorda atentia:

  • Unitatea eMMC pe laptop nu putem inlocui. Mai exact, acest lucru este posibil, dar numai de catre un specialist intr-un service specializat. Pentru SSD inlocuirea de obicei nu este o problema.
  • Intr-adevar, eMMC consuma mai putina energie. Este logic, deoarece are un singur cip de memorie. Iar testele masoara consumul pe unitatea de timp: nu exclud, ca imaginea poate fi alta, daca comparam energia consumata pe o cantitate egala de date inregistrate (care pe eMMC vor fi inregistrare intr-un timp mai mare).
  • Nu toate eMMC sunt la fel in ceea ce priveste viteza si adesea nu putem sti, cat de buna este unitatea instalata in laptop, iar gasirea informatiilor poate fi dificila.

Ar trebui sa cumpar laptop cu unitatea eMMC?

De obicei intrebarea despre unitatile eMMC apare cand se alege un laptop cu un buget limitat. In aceste conditii, la cumpararea laptopului in valoare de 1500-2000 de lei, in opinia mea poti accepta eMMC, deoarece nu exista multe optiuni:

  • HDD – poti, dar este lent, zgomotos si consuma energie.
  • SSD – daca vei reusi sa te incadrezi in buget, cel mai probabil volumul va fi mai mic decat eMMC sau vor fi afectate alte caracteristici, care pot fi importante.

Singurul lucru pe care nu-l recomand: cumpararea unui laptop (pe care ai de gand sa lucrezi in ultimele versiuni Windows) cu unitatea cu o capacitate mai mica de 128 GB – inca pot fi gasite in vanzare, si lucrul pe acestea cel mai probabil va crea probleme. Exceptia pentru cele mai ieftine laptopuri la pretul de 1000 de lei: aici nu ai ce alege.

Vezi oferta la cele mai bune laptopuri
4.5/5 - (4 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.