Multi utilizatori, care nu sunt familizati cu gadget-uri, se intreaba, ce este MicroSD.
MicroSD – unul din subtipuri cardurilor SD (Secure Digital Memory Card). Acest card reprezinta un mediu de stocare, destinat pentru utilizarea in echipamente portabile. De exemplu, dispozitive precum smartphone-uri, tablete, camere foto si video.
Istoria dezvoltarii MicroSD
Formatul SD a fost dezvoltat pe baza formatului vechi MMC in anul 1999 de catre companiile Panasonic, SanDisk si Toshiba. Mai tarziu, a fost infiintata organizatia SD Card Association pentru a organiza eforturile de imbunatatire si promovare a formatului SD. Cu toate acestea, cardurile de memorie MicroSD au aparut abia in anul 2004, cand compania SanDisk a prezentat standardul TransFlash. Iar in anul 2005 standardul TransFlash a fost oficial aprobat de catre asociatia SD Card Association sub numele de MicroSD.
Cardurile MicroSD au dimensiuni 20×21,5×1,4 mm si o greutate de 1 gram, pot stoca pana la 32 gigabytes de date, in acelasi timp oferind viteza mare de lucru. Dispozitiv cu astfel de caracteristici pur si simplu a fost condamnat la popularitate imensa.
Domeniul de aplicare SD si MicroSD
Cardurile SD sunt de trei tipuri: card SD obisnuit, MiniSD si MicroSD.
Cardul SD obisnuit cel mai des se utilizeaza in camere foto si video pentru a stoca imagini. In timp ce MiniSD si MicroSD sunt utilizate in dispozitive mult mai compacte. De exemplu, cele mai multe telefoane mobile moderne, smartphone-uri si comunicatori sunt echipate cu conector pentru cardul MicroSD. In acest caz, cardul MicroSD este utilizat pentru a stoca fotografii, clipuri video, muzica si aplicatii.
In afara de utilizarea in dispozitive mobile, cardurile SD tot mai des sunt utilizate ca medii de stocare pentru echipamente mai mari. De exemplu, un numar mare de laptopuri si calculatoare desktop sunt echipate cu dispozitiv numit card reader. Acest dispozitiv permite conectarea rapida cardului SD sau MicroSD (prin intermediul unui adaptor) la calculator. Dupa conectare utilizatorul poate accesa cardul ca o unitate flash obisnuita.