Care este temperatura normala a unui procesor

Procesoarele moderne ruleaza la viteze mari si consuma cantitati mari de energie. Acest lucru duce la producerea unor cantitati mari de caldura si ca urmare incalzirea procesorului. Iar supraincalzirea procesorului, la randul sau, duce la incetinirea functionarii calculatorului, repornirea calculatorului sau chiar defectarea procesorului.

In acest articol vom vorbi despre cum sa monitorizam temperatura procesorului, si despre temperatura normala a procesorului, ca sa functioneze calculatorul bine, stabil si fara probleme.

Cum monitorizez temperatura procesorului

Pentru a monitoriza temperatura procesorului pot fi folosite diferite programe. Metoda cea mai simpla, este programul HWmonitor. Acest program este complet gratuit, are interfata simpla si permite monitorizarea temperaturii tuturor componentelor din calculator, ceea ce este foarte util.

Porneste programul HWmonitor si deruleaza lista componentelor, pana vei ajunge la procesorul tau. Programul HWmonitor afiseaza separat temperatura fiecarui nucleu (Core #0, Core #1, etc.), precum si temperatura carcasei procesorului (Package).

Care este temperatura normala a unui procesor

In acelasi timp, sunt afisate trei valori a temperaturii: Value – temperatura actuala, Min – temperatura minima si Max – temperatura maxima. Daca vrei sa afli temperatura procesorului fara sarcini, va trebui sa acorzi atentia la valoarea Value si Min. Daca vrei sa afli temperatura sub sarcina, mult mai utila va fi valoarea Max, deoarece ea va afisa temperatura maxima, pana la care s-a incalzit procesorul.

Care este temperatura normala a unui procesor

Iar acum sa trecem la temperatura normala a unui procesor. In acest caz pot fi o multime de afirmatii, mai ales ca diferite procesoare suporta diferit temperatura. Dar, in cele mai multe cazuri, pentru procesoarele moderne temperatura normala este:

  • Fara sarcina: pana la 45 grade Celsius;
  • Sub sarcina: pana la 65 grade Celsiius;

Daca temperatura procesorului tau depaseste aceste valori, inseamna ca se supraincalzeste si va trebui sa rezolvi problema cu racirea procesorului. La o temperatura mai mare de 65 de grade procesorul incepe sa lucreze in modul restrictie. Este un modul in care procesorul lucreaza pentru a reduce temperatura. Cu alte cuvinte, procesorul va lucra mai lent, iar asta inseamna ca calculatorul nu va lucra la capacitatea sa. Cu cresterea temperaturii (pana la 70 de grade si mai mare) se va activa mecanismul de protectie, care fara avertizare va reporni calculatorul.

Cum reduc temperatura procesorului

Elimina praful din unitatea de sistem. Primul lucru, pe care trebuie sa-l faci, este sa cureti de praf unitatea de sistem.

Curatarea radiatorului poate fi facuta si fara a scoate coolerul. De exemplu, poti indeparta praful cu ajutorul unei pensule pentru desen sau sufland radiatorul cu ajutorul unui spray cu aer comprimat. De cele mai multe ori, curatarea unitatii de sisitem rezolva toate problemele cu supraincalzirea.

Imbunatateste racirea unitatii de sistem. Uneori, cauza supraincalzirei procesorului este racirea ”proasta” unitatii de sitem. Unitatea de sistem poate fi pozitionata langa radiatoare de incalzire sau deschiderile de aerisire pot fi acoperite cu alte obiecte. Asigura-te ca nimic nu impiedica circulatia aerului si caldurii. Daca totul este in regula, poti imbunatati racirea prin instalarea unui cooler suplimentar.

Instaleaza un sistem de racire mai eficient. Daca nimic nu ajuta, poti instala un sistem de racire mai eficient. Un radiator mai masiv cu cooler de diamentru mai mare vor oferi o temperatura mai mica a procesorului.

5/5 - (3 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.