Temperatura procesorului – factor important, cresterea semnificativa a temperaturii procesorului duce la scaderea productivitatii si chiar poate cauza defectarea acestuia. In acest articol vom analiza temperatura, care poate fi considerata normala pentru procesoare moderne, precum si cum putem reduce temperatura procesorului pentru a imbunatati sistemul de racire al calculatorului.
Care este temperatura normala a procesorului
Deci, care este temperatura normala a procesorului? Temperatura normala a procesorului difera in functie de caracteristicile sale. Cu toate acestea, valoarea maxima, care poate fi numita temperatura normala este:
- In asteptare pana la 45 de grade Celsius;
- Sub sarcina pana la 65 de grade Celsius;
In cazul in care temperatura procesorului tau depaseste acest indice, cel mai probabil ai probleme cu racirea.
70 de grade si mai mare – este temperatura critica pentru procesor. La aceasta temperatura poate exista scaderea performantei. Cresterea utlerioara a temperaturii va duce la repornirea calculatorului.
Pentru a nu aduce procesorul la astfel de situatii, trebuie sa verifici regulat temperatura. Nu trebuie neaparat sa verifici in fiecare zi. O verificare pe luna – mai mult decat suficient.
Pentru a verifica temperatura procesorului vei avea nevoie de un program special. Unul dintre cele mai simple si bune programe pentru verificarea temperaturii este programul HWmonitor. Cu ajutorul acestui program poti afla temperatura tuturor componentelor din calculator, printre care: procesor, hard disk, placa video si chipset. In plus, cu ajutorul acestui program poti afla tensiunea si viteza de rotare a coolerelor.
In imaginea de mai sus poti vedea temperatura procesorului in programul HWmonitor. Temperatura, marcata ca «Core», este temperatura pentru fiecare nucleu a procesorului. Temperatura «Package» este temperatura carcasei procesorului.
Pentru fiecare senzor programul afiseaza trei temperaturi: curenta (coloana Value), minima pentru durata functionarii a programului (coloana Min) si maxima pentru durata functionarii a programului (coloana Max).
De ce creste temperatura procesorului
Temperatura procesorului poate depasi nivelul normal din mai multe motive. Cele mai populare motive sunt:
Praf pe radiatorul procesorului. Motivul cel mai raspandit pentru cresterea temperaturii procesorului. Cu timpul radiatorul acumuleaza cantitate mare de praf, care impiedica transferul de caldura. Daca calculatorul nu se curata macar o data la sase luni, nu vei putea obtine o temperatura normala a procesorului.
Sistem de racire slab a unitatii de sistem. Uneori supraincalzirea procesorului este doar o parte a problemei. Daca unitatea de sistem nu se raceste corespunzator, nu vei putea obtine temperatura normala a procesorului si altor componente din calculator. De cele mai multe ori cauza supraincalzirei unitatii de sistem este praful. Uneori apar si alte motive. De exemplu, plasarea unitatii de sistem chiar sub caloriferul de incalzire.
Procesorul montat gresit. Este o problema destul de rara. De obicei apare dupa inlocuirea procesorului.
eu am un laptop cu un procesor intel pentium am fost de curand sa il curat si momentan am o teperatura la procesor 45-47 de grade ne facund nimic si ma gandeam ca poate este din faptul ca nu am driver ul de la procesor instalat de la cpu sau o fi din faptul firmei care mi la reparat nu l au facut bine dar erau o firma buna si cred ca si foarte cunoscute nu ii mai stiu numele
Vezi acest articol.