Cat dureaza «tineretea activa» a laptopului? Multi utilizatori spun ca dupa unu-doi ani, dupa achizitionare, laptopul s-a pierdut viteza anterioara si nu duce aplicatiile si jocurile moderne. Cu toate acestea, doi ani – este o perioada mica, ca sa te gandesti la inlocuirea laptopului cu unul nou. In acest articol vom analiza cateva metode, care vor permite imbunatatirea performantei laptopului fara a recurge la inlocuirea completa a acestuia.
Imbunatateste performanta laptopului prin inlocuirea componentelor
Posibilitatea de actualizare a componentelor nu este mare, totusi unele componente pot fi inlocuite cu unele mult mai performante. De exemplu:
- sa instalezi procesor mai rapid;
- in loc de hard disk (HDD) sa instalezi SSD;
- sa adaugi memoria RAM.
Toate acestea nu trebuie neaparat sa le faci deodata, dar daca totusi te-ai decis, ar trebui sa tii cont de cateva aspecte importante, despre care si vom vorbi mai jos.
Procesor
Una din metodele cunoscute, pentru a imbunatati performanta laptopului, este actualizarea procesorului. Cu toate acestea, nu-l putem inlocui cu orice procesor mai puternic. Alegand un procesor nou, trebuie sa tii cont de 4 aspecte:
- marca – sa fie aceeasi ca si la cel vechi (Intel si AMD nu sunt interschimbabile);
- arhitectura – sa fie suportata de chipset-ul placii de baza (aflam in specificatiile placii de baza);
- tipul socket (socket CPU) – sa corespunda cerintelor placii de baza;
- TDP (nivelul de caldura) – sa fie acelasi, ca la cel vechi, astfel se va supraincalzi si in curand va iesi din functiune.
Apropo, inlocuirea procesorului pe laptop nu este posibila intotdeauna. Modelele de laptop ieftine, in special netbook-urile, adesea sunt echipate cu procesoare neinlocuibile.
Unitatea de stocare
Inlocuirea hard disk-ului cu SSD ofera imbunatatirea maxima a performantei laptopului. SSD poate fi montat practic in orice laptop, iar parametrii noiii unitati trebuie sa fie aceleasi ca si la cel vechi. Acestea sunt:
- format – 2.5 sau 1.8;
- interfata de conectare – SATA sau IDE;
- grosimea – 9.5 mm, 7 mm sau 5 mm.
Memoria RAM
Memoria RAM – este ceea, ce niciodata nu poate fi prea mult. Uneori, datorita marirei cantitatii memoriei RAM performanta laptopului poate fi imbunatatita cu 1.5-2 ori.
Alegand memoria RAM trebuie sa tii cont de urmatoarele:
- format – pentru laptop este SO-DIMM;
- generatia (DDR1-DDR4) – sa corespunda placii de baza;
- capacitatea GB – cu cat mai mare, cu atat mai bine, dar nu mai mult decat limita, suportata de placa de baza;
- frecventa – cu cat mai mare, cu atat mai bine, dar in limita magistralei de memorie de pe placa de baza;
- timpii – cu cat mai mic, cu atat mai rapid lucreaza memoria RAM (acest parametru depinde de frecventa).
Imbunatateste performanta laptopului cu ajutorul metodelor software
Performanta laptopului depinde nu doar de componente – in egala masura depinde si de aplicatii. Virusi, aplicatii inutile acumulate in autopornire – sunt unele motive care afecteaza performanta.
- Daca componentele hardware permit, instaleaza pe laptop sistem de operare pe 64 biti. Versiunile sistemului de operare pe 64 biti prelucreaza mai multe cantitati de date intr-o masura de timp, in comparatie cu 32 biti, si ofera posibilitatea de a utiliza mai mult de 4 GB RAM.
- In sistemul de operare Windows sunt activate servicii care nu sunt necesare. Pentru a imbunatati viteza pur si simplu dezactiveaza serviciile inutile.
- Din cand in cand elimina aplicatiile neutilizate din autopornire – rularea lor in fundal incetineste performanta laptopului.
- Nu uita despre scanarea antivirus. Scanarea recomandata – o data pe saptamana.
- Daca pe laptopo lucreaza macar un HDD – o data pe saptamana defragmenteaza discul. Pentru SSD defragmentarea nu este necesara.
- Si in cele din urma, pentru a imbunatati performanta laptopului poti dezactiva efectele vizuale.
Buna ziua,am un laptop samsung rv510,am pus un ssd de 120 gb si totusi la deschiderea ca catorva programe concomitent,da in greu.Ma gandesc sa schimb procesorul Celeron(R) Dual -Core T3500 @2.10 Ghz/2.10Ghz cu unul compatibil acestui model de laptop mai performant.Nu ma pricep in acest sens si va cer parerea,care ar fi acel procesor compatibil sa simt o imbunatatire?
Vezi articolul: Cum aleg procesor pentru placa de baza