Cum maresc viteza calculatorului, eliminand programe inutile

Noul tau calculator ar trebui sa zboare. Doar ca treptat incepe sa gafaie, iar neindemnarea sa te scoate din minti. Nu poti intelege, de ce viteza calculatorului este atat de mica, desi configuratia este cea mai moderna. Viteza calculatorului depinde de programe, care sunt instalate pe el. Acestea pot incarca sistemul si incetini viteza de lucru.

Calculatoarele moderne uneori vin cu programe preinstalate, care ocupa spatiu in memoria calculatorului. Daca sistemul va fi curatat de aceste programe, va creste viteza calculatorului.

Programe, preinstalate pe calculator

Producatorii sistemelor informatice incheie acorduri cu dezvoltatorii de software si instaleaza programe cu functionalitatea limitata. De exemplu, pe unele laptopuri putem gasi jocuri, in care ne putem juca o perioada limitata de timp. Ca sa te bucuri in continuare de acele jocuri, va trebui sa platesti dezvoltatorului. Producatorii calculatoareleor primesc bani pentru asta, deoarece sunt implicati intr-un fel de campanie publicitara. Printre alte programe de acest fel sunt programele antivirus, instrumente pentru lucrul cu DVD, etc.

Aceste programe au efect negativ asupra vitezei calculatorului. In primul rand, sunt pornite in mod implicit la pornirea sistemului, ca rezultat se mareste timpul de incarcare a sistemului, si utilizatorul trebuie sa astepte mai mult ca sa inceapa sa lucreze pe calculator. In al doilea rand, dupa lansare acestea ocupa spatiu in memoria RAM, iar pentru programe, de care chiar avem nevoie, ramane mai putin spatiu in memoria RAM.

Cresterea vitezei calculatorului prin eliminarea unor programe

Deci, te-ai decis sa elimini programe inutile. Pentru a face acest lucru poti utiliza functiile Windows. Din meniul Start deschide «Control Panel» si sa accesezi rubrica «Uninstall a program». Se va deschide o fereastra cu lista programelor instalate. Vei gasi cele care au fost instalate de producator, sau care au fost instalate de tine pentru «lucru» si ai uitat de ele. Pentru a elimina un program va trebui sa selectezi programul dorit si sa apesi butonul «Uninstall». Daca nu esti sigur de un program, mai bine sa te consulti cu un specialist, deoarece unele pot fi necesare pentru functionarea normala a calculatorului.

Cum maresc viteza calculatorului utilizand curatarea sistemului

O metoda foarte buna este utilizarea utilitarelor speciale, concepute pentru eliminarea programelor, care incarca sistemul. Despre unul din aceste utilitare am scris in articolul Revo Uninstaller – cum sterg complet un program din calculator. Iar instrumentul CCleaner te va ajuta sa cureti registrul de sistem de elemente inutile.

Reinstalarea sistemului de operare

Daca eliminarea programelor si curatarea registrului nu a adus rezultatul dorit, ar trebui sa ei in considerare reinstalarea sistemului de operare Windows. Reistalarea va fi o garantie ca sistemul nu va contine programe nedorite. Majoritatea laptopurilor moderne contin o imagine, stocata pe o partitie speciala de pe hard disk. Cu ajutorul acelei imagini poti readuce laptopul la setarile din fabrica.

Daca pentru instalarea sistemului de operare folosesti o distributie «piratata», este posibil ca aceasta deja contine programe periculoase, care vor incetini functionarea calculatorului. Vezi si: Ce avantaje ofera cheia de licenta Windows.

Nu uita de drivere pentru componente hardware. Recomand sa descarci toate driverele pe un stick USB sau CD. Lipsa driverelor pentru placa de retea va face imposibila conectarea la Internet si descarcarea componentelor software necesare.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.