Cum maresc performanta laptopului

Daca laptopul tau functioneaza mai incet, decat ti-ai dori, acest lucru poate fi din cauza diferitelor motive, care in general se pot reduce la motive hardware si software. In functie de scenariul concret uneori performanta laptopului poate fi marita, rularea programelor mai rapida, si FPS in joucri mai mare.

In acest articol – despre, ce metode pot fi aplicate pentru a mari performanta laptopului in diferite situatii: pentru laptop vechi si nou, cu diferite sisteme de operare si caracteristici.

Elemente hardware, care influenteaza performanta

Pentru inceput sa vorbim despre componente hardware, care pot influenta performanta laptopului, aici putem include:

  • Procesor
  • Memoria RAM
  • Hard Disk
  • Sistemul de racire

Pentru primul punct pe majoritatea laptopurilor moderne nu avem ce face, dar pentru restul ar trebui sa acordam atentie, si aici ma refer la laptopuri vechi precum si laptopuri noi.

Memoria RAM

Cu cat mai mare este cantitatea memoriei RAM – cu atat mai bine. Pentru a lucra cu versiunile moderne Windows si programe, de preferat cel putin 8 GB de memorie RAM, care functioneaza in modul dual channel. Daca ai posibilitatea sa instalezi 16 – si mai bine.

Memoria RAM pentru a instala pe laptop

Din pacate, nu orice laptop permite cresteria cantitatii memoriei RAM (unele modele ieftine nu ofera aceasta posibilitate). Cu toate acestea, daca pentru laptopul tau este posibil, iar cantitatea actuala este 2-4 GB, un astfel de upgrade va fi util. Mai multe informatii pe acest subiect: Cum maresc memoria RAM pe laptop.

Hard Disk

Unul dintre locurile slabe pe majoritatea laptopurilor este hard disk. Pe langa faptul ca HDD este mai lent in comparatie cu SSD, pe laptopuri, de regula, sunt instalate hard disk-uri mai lente decat cele utilizate pe PC-uri (de exemplu, rotatia pe minut – rpm, pe majoritatea laptopurilor HDD este de 5400 rotatii pe minut, pe hard disk-uri de pe PC – 7200).

Slot pentru SSD M.2 pe laptop

Daca pe laptopul tau este instalat hard disk, instaland in locul lui (sau in plus fata de acesta – unele laptopuri permit) SSD vei simpti o creste a vitezei in performanta. Mai ales pentru laptopuri cu Windows 10, dar si pe laptopuri vechi cresterea este vizibila. Vezi si: Ce este SSD (Solid State Drive) si ce ar trebui sa stiu despre el.

Sistemul de racire

Daca sistemul de racire laptopului functioneaza «la maxim» si, uneori, sub sarcini (de exemplu, in jocuri) se opreste – nu este ceva ce ar trebui ignorat: supraincalzirea afecteaza direct performanta de functionare (sistemul va incetini procesorul), precum si componentele sale electronice.

Ce ar trebui sa faci? Sa cureti laptopul de praf, si daca are deja 2-3 ani – sa schimbi pasta termica de pe procesor si GPU. Nu recomand oricarui utilizator sa faca acest lucru (daca nu esti sigur – mai bine sa apelezi la altii), in general, nu este atat de grau. Chiar am si un articol scris pe acest subiect – Cum se curata un laptop de praf.

In general, cu componente hardware functionale pentru laptop, ceea ce este mentionat mai sus – este tot, ce poate avea efect asupra performantei si vitezei de lucru. Da, este costisitor, dar uneori merita.

Probleme software si nuante care incetinesc laptopul

Acum despre partea software: alegerea sistemului de operare, relevanta si compatibilitatea driverelor, precum si programe instalate (mai ales cele care se afla in autopornire) au impact direct asupra performantei laptopului. Si acestea nu sunt toti factorii: aici putem include prezenta programelor malware, partitia de sistem umpluta si alte nuante.

Are impact si vechimea laptopului: unii utilizator se asteapta ca laptpul de 5-7 ani va fi la fel de rapid ca si in cazul achizitiei. De fapt, laptopul nu devine mai lent, problema se afla in partea software, care cu fiecare an devine «mai lacom».

Despre diferiti factori software, care afecteaza performanta si viteza calculatoarelor (si laptopurilor de asemenea) am scris in articole:

Tot ce este mai important am mentionat in acest articol. Pentru laptopuri «antice», daca vrei, poti instala in loc de Windows versiuni usoare de Linux sau chiar Android – sistemul va rula mai rapid, desi va trebui sa renunti la unele programe obisnuite.

Si la sfarsit vreau sa adaug: uneori pot vedea laptopuri mai slabe, pe care utilizatorii instaleaza doua-trei programe, uneori si cinci «pentru curatare» si «pentru accelerale», care ruleaza in fundal. De obicei, lipsa acestor programe va accelera in mare masura performanta laptopului, decat prezenta lor. Vezi si: Cum adaug sau elimin un program din startup pe Windows 10.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.