Cu raspandirea dispozitivelor mobile, cardurile de memorie SD au castigat popularitate. Acum, acestea sunt folosite aproape la fel de des ca si stick-urile USB. Odata cu dezvoltarea dispozitivelor mobile, cardurile de memorie SD au primit doua modificatii noi. Acestea sunt SDHC si SDXC. Dar, nu toti utilizatorii stiu care este diferenta dintre SD, SDHC si SDXC. Asta si vom incerca sa intelegem in acest articol.
Pentru a intelege diferenta dintre SD, SDHC si SDXC trebuie sa stim istoria dezvoltarii cardului de memorie.
SD
Cardul SD a fost dezvoltat pe baza cardului MMC si a fost prezentat in anul 2000. Prima versiune a acestui card a fost numita SD 1.0 si permitea stocarea datelor de la 8 MB la 2 GB. Mai tarziu a aparut versiunea SD 1.1, care permite stocarea datelor pana la 4 GB.
Cardul de memorie SD este compatibil cu MMC. In cele mai multe cazuri, cardul de memorie SD poate fi inlocuit cu MMC. Si totusi cardul SD difera de cardul MMC. In special, este mai gros. Din acest motiv, cardul SD nu va putea fi introdus in slotul MMC.
SDHC
Cardurile de memorie SDHC sunt urmatorul pas in dezvoltarea cardurilor de memorie SD. Diferenta principala dintre SD si SDHC este cantitatea de date, care poate stoca cardul. Cardurile SDHC pot stoca pana la 32 GB de date.
Chiar daca volumul datelor stocate s-a marit, cardurile de memorie SDHC isi pastreaza compatibilitatea cu versiunile anterioare. Acest lucru inseamna ca dispozitivele, concepute pentru a fi utilizate cu cardrurile SDHC, pot lucra cu cardurile vechi SD.
SDXC
Urmatoarea etapa a dezvoltarii cardului SD a fost aparitia SDXC. La fel ca si in cazul cu SDHC, inovatia principala in SDXC este cantitatea de date care poate stoca un astfel de card.
Formatul SDXC permite stocarea datelor pe card pana la 2 TB. Bineinteles, carduri cu acest volum inca nu exista. In momentul de fata volumul maxim pentru carduri de memorie SDXC este de 64 GB.
Daca pe telefonul meu scrie ca suporta mocroSD pot sa-i pun o memorie SDHC/SDXC? Sau nu mi-l citeste? Am un Allview viper V1 si as vrea sa-i maresc capacitatea de stocare.
De regula, compatibilitatea cardurilor SD o poti afla din specificatiile tehnice oferite de producator.
Formatul SDHC este de 4-32 GB, formatul SDXC porneste de la 64 GB si ajunge la 2 TB, iar telefonul tau suporta maxim 32 GB.
De atunci din 2015 acum in 2020 sint telefoane care accepta si de 2tb