Cum aleg card de memorie SD

Aparatele foto digitale ofera o multime de avantaje in comparatie cu aparatele foto cu film. Unul dintre aceste avantaje este numarul de fotografii, care pot fi facute fara a schimba mediul de stocare. Cu un aparat foto digital putem sa nu ne limitam si sa facem cat dorim de multe fotografii.

Dar, pentru a fotografia fara sa ne facem griji, trebuie sa alegem cardul de memorie potrivit. In prezent, cele mai multe modele de aparate foto digitale utilizeaza carduri de memorie Secure Digital, sau mai simplu SD. In acest articol vom analiza cum sa alegem cardul de memorie SD.

Form-factor card de memorie SD

Cardurile de memorie SD pot avea trei dimensiuni diferite, care sunt desemnate dupa cum urmeaza:

  • MicroSD – card destinat pentru utilizarea in telefoane, smartphone-uri, tablete si alte dispozitive compacte.
  • MiniSD – acest card este un pic mai mare in comparatie cu card MicroSD. Este folosit in MP3-playere si alte dispozitive portabile. In momentul de fata, popularitatea acestui tip de card este mica. In cele mai multe cazuri sunt folosite cardurile MicroSD sau SD obisnuit.
  • SD – acest tip de card este de dimensiuni mai mare. Este folosit in camere foto si video, DVR-uri si alte echipamente portabile. Multe calculatoare moderne si laptopuri sunt echipate cu card reader, capabil sa citeasca cardurile de memorie SD.

Toti trei form-factori cardurilor SD sunt pe deplin compatibile. Exista adaptoare, care permit utilizarea cardului MicroSD in dispozitive, concepute pentru a functiona cu cardul SD.

Dar, n-ar trebui sa cumperi card MicroSD si sa-l folosesti utilizand adaptor, in cazul in care dispozitivul tau (camera foto sau video) accepta cardul mare SD. De regula, cardul MicroSD lucreaza mai lent in comparatie cu card SD obisnuit. Iar acele cardrui MicroSD, care lucreaza repede, sunt mult mai scumpe in comparatie cu cardurile SD obisnuite.

Generatia cardurilor de memorie SD

Exista patru generatii a cardurilor de memorie SD:

  • SD 1.0 — de la 8 MB la 2 GB
  • SD 1.1 — pana la 4 GB
  • SDHC — pana la 32 GB
  • SDXC — pana la 2 TB

Acestea difera prin volum, in acelasi timp pastrand compatibilitatea cu versiunile anterioare. Acest lucru inseamna ca cardul SD 1.0 poate fi introdus intr-un cititor de carduri SDXC, si nu invers.

Majoritatea echipamentelor moderne suporta cardul de memorie SDHC. Majoritatea cardurilor SD, care sunt in vanzare, de asemenea fac parte din generatia SDHC. Astfel, cel mai probabil, va trebui sa ai de-a face cu acest tip de card de memorie.

Viteza de lucru cardului de memorie SD

Viteza cardului de memorie SD este prezentata prin multiplicator sau o clasa.

Pe cardul de memorie multiplicatorul poate fi specificat ca 13x, 26x, 32x, 40x, etc. Multiplicatorul 1x este egal cu 150 KB/s. Cardurile de memorie cele mai simple au o viteza de 6x sau 900 KB/s, cardurile cele mai avansate sunt desemnate ca 633x, si au o viteza de 95000 KB/s.

Al doilea mod de a indica viteza cardului de memorie SD este clasa:

  • SD Class 2 – viteza de scriere de cel putin 2 MB/s, ceea ce este egal cu multiplicatorul 13x.
  • SD Class 4 – viteza de scriere de cel putin 4 MB/s, ceea ce este egal cu multiplicatorul 26x.
  • SD Class 6 – viteza de scriere de cel putin 6 MB/s, ceea ce este egal cu multiplicatorul 40x
  • SD Class 10 – viteza de scriere de cel putin 10 MB/s, ceea ce este egal cu multiplicatorul 66x
  • SD Class 16 – viteza de scriere de cel putin 16 MB/s, ceea ce este egal cu multiplicatorul 106x

Viteza de lucru cardului de memorie influenteaza viteza de inregistrare materialelor filmate, precum si viteza de copiere fisierelor de pe cardul de memorie pe calculator.

De exemplu, pentru inregistrare video cu o rezolutie Full HD este nevoie de viteza de inregistrare 3 MB/s, ceea ce corespunde cu cardul de memorie Class 4. Folosind card de memorie mai lent, vei avea probleme cu filmarea. Cu toate acestea, in unele cazuri, viteza de inregistrare video poate ajunge la 6 MB/s. Astfel, mai bine sa cumperi card de memorie incepand cu Class 6 sau mai mare.

In plus, exista specificatia UHS, care de asemenea reglamenteaza viteza de lucru cardului de memorie. Standardul UHS-I necesita o rata de transfer nu mai putin de 50 MB/s (pana la 104 MB/s), standardul UHS-II – nu mai putin de 156 MB/s (pana la 312 MB/s).

5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.