Exista o multime de programe gratuite, care permit configurarea Windows 10, 8.1 sau Windows 7 si ofera instrumente suplimentare pentru a lucra cu sistemul. In acest articol despre Dism++ – unul dintre aceste programe. Inca un utilitar, pe care il recomand – Ccleaner.
Dism++ este conceput ca o intergata grafica pentru utilitarul de sistem incorporat Windows dism.exe, care permite efectuarea diferitelor actiuni, legate de copierea de rezerva si restaurarea sistemului. Desi acestea nu sunt toate caracteristicile disponibile in program.
Functii Dism++
Chiar daca programul Dism++ nu este disponibil cu interfata in limba romana, nu ar trebui sa apara dificultati in utilizarea lui (cu exeptia, probabil, unor functii neclare pentru utilizatorii incepatori).
Posibilitatile programului sunt impartite in sectiuni «Utilities», «Control Panel» si «Deploy Features». Pentru cititorii site-ului meu, cele mai utile vor fi primele doua sectiuni, fiecare dintre care este impartita in subsectiuni.
Unele dintre actiunile prezentate pot fi efectuate manual (link-urile din descrierea duc la astfel de metode), dar uneori este mult mai usor sa faci cu ajutorul utilitarului, unde totul este adunat si functioneaza automat mult mai usor.
Utilities
Sectiunea «Utilities» contine urmatoarele caracteristici:
- Disk Clean – permite curatarea folderelor de sistem si fisierelor Windows, inclusiv reducerea folderului WinSxS, elimina drivere vechi si fisiere temporare. Pentru a afla cat spatiiu poti sa elibirezi, bifeaza elementele corespunzatoare si apasa «Scan».
- Startup – aici poti activa sau dezactiva elemente din startup din diferite locatii a sistemului, precum si configura modul de pornire a serviciilor. In acelasi timip, poti vedea serviciile de sistem si de utilizator (dezactivarea utlimelor de obicei nu creeaza probleme).
- Appxs – aici poti dezinstala aplicatiile Windows 10, inclusiv cele incorporate (in fila «Provisioned Appx»). Vezi: Cum pot elimina aplicatiile preinstalate in Windows 10?
- Toolkit – probabil una dintre cele mai interesante sectiuni cu posibilitatea de a crea copii de rezeva Windows , resetarea parolei sistemului, convertirea ESD in ISO, crearea stick-ului Windows To Go, redactarea fisierului hosts, etc.
Control Panel
Aceasta sectiune contine subsectiuni:
- Sistem Optimizer – configurarea functionarii Windows 10, 8.1 si Windows 7, unele dintre care pot fi configurate in «Setari» si «Panou de control», iar altele – utilizand editorul de registru sau politica grupului local. Printre cele interesante: eliminarea elementelor din meniul contextual, dezactivarea instalarii actualizarilor automate, eliminarea elementelor din panoul de comenzi Explorer, dezactivarea SmartScreen, dezactivarea Windows Defender, dezactivare firewall-ului si altele.
- Drivers – lista driverelor cu posibilitatea de a obtine informatii despre locatia, versiunea si marimea acestuia, stergerea driverului.
- Apps and Features – analogul aceluiasi panou de control Windows cu posibilitatea de a elimina programe, vedea dimensiunea, activa sau dezactiva componente Windows.
- Optional Features – lista caracteristicilor suplimentare a sistemului Windows, care pot fi eliminate sau instalate (pentru instalare bifeaza punctul «Show all Features»).
- Updates – lista actualizarilor disponibile (in fila «Windows Update», dupa analiza) cu posibilitatea de a obtine adresa URL pentru actualizare, si pachetelor instalate in fila «Update History» cu posibilitatea de a elimina actualizarile.
Caracteristici suplimentare Dism++
- «Recovery – Scan Healt» si «Recovery – Restore Healt» verifica si repara componentele de sistem Windows, similar cum se face cu Dism.exe.
- «Recovery – Run in WinRE» – repornirea calculatorului si rularea Dism++ in meniul de recuperare, cand sistemul de operare nu este pornit.
- «Options – More settings» – aici poti adauga Dism++ in meniu, la pornirea calculatorului. Poate fi util pentru acces rapid la recuperarea sistemului dintr-o imagine, cand Windows nu porneste.
Recomand Dism++, cu conditia, ca intelegi ce vrei sa faci. Utilitarul poate fi descarcat de pe site-ul oficial a dezvoltatorului https://github.com/Chuyu-Team/Dism-Multi-language/releases